Het gevoel van ……….afwijzing

Het gevoel van ……….afwijzing

“Het gevoel van afwijzing”

Ja ik hoor, zie en lees eigenlijk overal hetzelfde. Het gros van de mensen voelt zich dezer dagen op de een of andere manier “afgewezen”. Deze “afwijzing” is iets wat je nu voelt, maar dit is eigenlijk een stuk dat al heel lang geleden heeft gespeeld, toen je nog een kind was. Vaak als we nu als volwassene gaan kijken naar onze kindertijd zullen we bepaalde situaties ook als volwassenen beredeneren en niet zien en voelen zoals je je destijds voelde.
Dat is jammer, want dan kom je ook niet bij het stuk wat door je huidige gevoel wordt getriggerd.

Afwijzing kan breed gezien worden, nl. afwijzing door de scheiding van je ouders, of door het op jonge leeftijd verliezen van een of beide ouders. Maar het kan ook zijn dat een familielid of een buurman/-vrouw je dit gevoel destijds heeft gegeven of je beste vriendje of vriendinnetje. En gebeurtenissen gedurende je leven zal dit gevoel blijven triggeren, totdat je ermee aan de slag gaat en later als je het op een dieper niveau mag oppakken. Vaak is di dan niet zo zwaar als de eerste keer.

Ook bij mij was “afwijzing” een rode draad in mijn leven. Het begon met oa met de klappen die ik als heel klein kind van mijn vader kreeg….de scheiding van mijn ouders, 5 jaar later het overlijden van mijn moeder en de verwijdering met mijn familie….maar ook mbt werkgevers, relaties ( in de breedste zin van het woord).

En enkele jaren geleden zag ik, door toedoen van een vriendin, dat “afwijzing” in mijn leven een rode draad was en ik had zoiets van “dit moet stoppen” tja en maar hoe…..hoe stop je iets dat al meer dan 40 jaar bij je leven “hoort”…?!
Ja dit gaat niet van vandaag op morgen, maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het wel mogelijk is!
Maar doordat je groeit kan het zijn dat je dit stuk nog eens mag oppakken en dat er dan nog wat meer info bij vrijkomt, omdat je door je groei dit nu beter aan kunt, je krachtiger bent.

Ik vergelijk ons dan altijd met een ui….hoe dichter je bij de kern komt hoe meer “schillen” je hebt afgedaan.
Het kan zijn dat je in een eerdere schil het stuk “afwijzing” hebt opgepakt, maar dat het nu een tijdje later op en diepere laag mag oppakken of nog verder nog dieper. En zo gebeurde het de afgelopen periode ook bij mij….ik mocht nog dieper gaan. Bij mij werd dit punt ook weer getriggerd en ik voelde weerstand om dit stuk weer op te pakken.
Ja dat is ook normaal. Ik ben ermee aan de slag gegaan en nu voel ik mij als herboren en vrij.
Je gaat dan terug en voelt je hoe je je als kind op dat moment voelde….en dat gevoel zit vaak heel diep weggestopt en in de ogen van de volwassene wordt dit snel weggeveegd of zelfs over het hoofd gezien, daarom is het belangrijk om te voelen hoe jouw kleine IK zich toen voelde.

Ik geef mijn cliënten altijd het volgende al voorbeeld:

Stel je voor je bent een klein jongentje of meisje en je beste vriendje of vriendinnetje maakt je lievelingsspeelgoed (bal/pop) stuk of kwijt, als je vanuit je volwassen IK gaat kijken, dan zul je waarschijnlijk zeggen dat het maar een bal of een pop was (kun je nieuw kopen), maar als je vanuit je kleine IK gaat kijken, dan zie je daar pijn, verdriet, boosheid en dit voel je op latere leeftijd nog, alleen wordt dit toegeschreven aan een situatie van nu, maar eigenlijk voel je op zo’n moment de pijn die de kleine IK, die er in ieder van ons zit  (meerdere kleine IK-jes zelfs) destijds voelde.

Of om in de “afwijziging” te blijven, het kan zijn dat je vroeger als klein jongentje of meisje met je verdriet vanwege het kapotte speelgoed (bal/Pop), of dat je gevallen was met fietsen en degene door wie je getroost hadden willen worden , zie misschien zoiets van “ach stel je niet aan” dan voel je je als kind niet gehoord en afgewezen.

In mijn praktijk Namasté Sittard kom ik vaak cliënten tegen die met een heel andere vraag binnenkomen, maar waar dan gaandeweg de behandeling(en) het duidelijk wordt dat het om oude pijn gaat, vaak zit het diep bij een cliënt “verstopt”. Lichamelijke klachten komen voort uit een blokkade elders in het lichaam. En bij 9 van de 10 cliënten is dit vaak te herleiden aan een gebeurtenis in de kindertijd.

Warme groet,

 

Monique Persoon
Namasté Sittard

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.